Acne

Hoe ontstaat acne?
Acne heeft verschillende oorzaken. Meestal begint het in de puberteit wanneer de huid onder invloed van hormonen allerlei veranderingen ondergaat.

Wat gebeurt er met de huid bij acne?
De talgklieren in het gezicht, op de rug en de borst worden groter. Ze produceren meer en dikkere huidsmeer of talg. Als zich te veel talg afscheidt kan het zich ophopen en raakt de porie verstopt. Deze talgophopingen noemen we comedonen (ook wel mee-eters genoemd). Er zijn oppervlakkige comedonen (zwarte) en meer onderhuidse comedonen (witte).
De talgophoping wordt nog versterkt door toegenomen verhoorning in de porie van de huid. Hierdoor wordt deze extra nauw. Ook bevinden zich in de talgklieren bacteriën die zich snel kunnen vermenigvuldigen. Ze zetten talg om in vetzuren. Door de opgehoopte talg en de irriterende  vetzuren zet de verstopte porie steeds verder uit en scheurt uiteindelijk open. De irriterende stoffen komen in de huid terecht en veroorzaken een ontsteking. Hierdoor ontstaan pukkels en puistjes.

acne plaat2

                                           Gezonde huid             Open comedo          Gesloten comedo
.                                                                             Blackhead                 Whitehead

Acne:
- komt niet door spanningen en stress, maar wanneer er stress is, kan de acne wel tijdelijk verergeren. Omgekeerd kan een ernstige acne aanzienlijke psychische spanningen  en een gevoel van minderwaardigheid geven.
- is niet besmettelijk en kan dus niet op een ander mens worden overgedragen.
- wordt niet veroorzaakt door voedsel, maar in de praktijk blijkt dat voeding van invloed kan zijn op de huidconditie en ontstekingen kan veroorzaken.

Wat zijn de verschijnselen?
Acne wordt gekenmerkt door mee-eters, rode pukkels (papels) en puistjes (pustels). Krabben of uitknijpen van puistjes werkt ontstekingen in de hand. Bij onderhuidse ontstekingen kunnen in dat geval littekens ontstaan.

Kan acne behandeld worden? 
Vele behandelingsmethoden zijn mogelijk, waarbij het reinigen van de huid essentieel is. Een geregistreerde acnespecialist kan de meeste vormen van acne doeltreffend behandelen. Eventueel met ondersteuning van een arts of dermatoloog.

Hoe lang duurt het voordat de behandeling effect heeft?
Dit is zeer afhankelijk van de ernst en de vorm van de acne. De frequentie van behandelen wordt hierop aangepast.

Heeft de behandeling bijwerkingen?
De eventuele bijwerkingen zijn afhankelijk van de behandelmethode: de acnespecialist kan u hierin begeleiden.

Moet iemand met acne zijn gezicht extra vaak wassen?
De meeste mensen met acne hebben last van verhoogde talgproductie. Hierdoor kunnen ze een vettig, glimmend gezicht krijgen. Extra vaak wassen met water en zeep heeft geen zin en kan zelfs schadelijk zijn voor de huid. De acnespecialist kan u hierover adviseren.

Gaat acne weer helemaal over?
Acne is een onschuldige aandoening. Bij de meeste mensen verdwijnt deze na enkele jaren vanzelf. Meestal verdwijnt acne voor het vijfentwintigste jaar, maar soms blijft de aandoening bestaan tot op oudere leeftijd.

Wordt de behandeling vergoed door mijn zorgverzekeraar?
Veel zorgverzekeraars vergoeden gedeeltelijk of geheel de kosten van de acnebehandelingen. Dit is afhankelijk van de polisvoorwaarden.

 

Met dank aan de Anbos

ANBOS_PMS320_RGB.LOGO.pix120

 

Comments are closed.